PRiscilla

2022.10.11.

Olvasási idő:

5 perc

Matcha tea - Hogyan vigyázz az egészségedre?

Évek óta le szeretnél szokni a kávéról, de nem tudsz megválni a koffein jótékony hatásától? Reggel fáradtnak érzed magad, de a vérnyomásod miatt nem ihatsz kávét? Tudtad, hogy a világ legegészségesebb teája segíthet neked ezekben?


Te is hallottál már a matcha-ról, de nem tudod pontosan, hogy mi az? Miben különbözik a zöld teától? Hogyan kell fogyasztani? Miért por formában lehet kapni? Tényleg nagyon egészséges?


A matcha pillanatok alatt meghódította az internetet, népszerűsége az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt, a matcha latték, teák és még desszertek is megjelennek mindenhol, az egészségügyi boltoktól a kávézókig. Megint egy újabb trendről van szó, vagy tényleg van alapja a népszerűségnek? Valóban superfoodnak számít?


Ebben a posztban részletesen összeszedtünk neked mindent, amit mindenképp tudnod kell erről a teáról!

Miért különleges? Miben különbözik a zöld teától?

A matcha teát a legmagasabb minőségű és legaromásabb zöld teaként tartják számon. A japán matcha kifejezés szó szerinti fordításban őrölt teát jelent – és pontosan erről is van szó. A zöld tea és a matcha is a Camellia sinensis növényből származik.

Akkor miben különböznek?

A matcha-t másképp termesztik, mint a hagyományos zöld teát. A különleges termesztési és előállítási folyamatoknak köszönhetően nagyobb mennyiségű koffeint és több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea. A speciális eljárás során a tealevelekből eltávolítják a szárakat és az ereket, a leveleket pedig finom porrá őrlik. Vagyis a zöld tea hagyományos áztatott levelekből, míg a matcha tea őrölt (porított) egész levelekből készül.

Tehát egészségesebb, mint a zöld tea? Igen.

10-15 csésze zöld teát kellene meginnunk ahhoz, hogy 1 adag matcha tea tápanyagtartalmát (antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok) megkapjuk.

Matcha termesztése

Miért superfood a matcha?

A matcha nem véletlenül érdemelte ki a címet, ugyanis kiemelkedő antioxidáns- és vitamintartalmának köszönhetően messze kimagaslik a többi tea közül.

Milyen jótékony hatásai vannak?

Antioxidáns

A matcha-ban lévő katechinek száma 137-szer nagyobb, mint más zöldtea fajtában. A katechnin egy olyan vegyület, amely a magas antioxidáns tartalomért felelős. Az antioxidánsok segítenek stabilizálni a káros szabadgyököket. A káros szabadgyökök károsíthatják a sejteket, így rákos megbetegedéseket, valamint krónikus betegségeket okozhatnak. Emellett flavonoidokat, polifenolokat és C-vitamintis tartalmaz.

Védi a májat 

Kutatások bizonyítják, hogy napi 500 mg zöld tea-kivonat fogyasztása jelentősen csökkenti a májkárosodást, valamint csökkenti a májbetegségek kockázatát.

A máj létfontosságú szervünk, központi szerepet játszik a méreganyagok kiürítésében, a gyógyszerek metabolizálásában, valamint a tápanyagok feldolgozásában.

Serkenti az agyműködést

A matcha javítja a figyelmet és jótékony hatása van a memóriára is. Több koffeint tartalmaz, mint a zöld tea. 1 teáskanálnyi (1 gramm) matcha porban hozzávetőlegesen 70 mg koffein és egy L-theanin elnevezésű vegyület is található. Ez a vegyület elősegíti az éberséget és segít a stresszint csökkentésében is.

Megőrzi a szív egészségét

A 35 év feletti korosztályban a halálesetek egyharmadát a szívbetegségek okozzák. A zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti az LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét, valamint a stroke kialakulásának esélyét.

Egyszerűen elkészíthető!

A tradícionális japán matcha úgy készül, hogy 1-2 gramm teát egy arra alkalmas tálban - hozzávetőlegesen - 80 fokos vízzel leöntenek, majd habosra pépesítik egy speciális babusz eszközzel.

Azonban számos más módon is elkészítheted az általunk kapható matcha port.


Tegyél 1-2 teáskanál teaport


- smoothie-ba,

- gyümölcslébe,

- tejbe (vagy tejet helyettesítő italokba),

- reggeli zabkásába,

- sütikbe, vagy akár desszertekbe


is, jótékony hatása mindenhogyan garantált!

Adagolás - mire vigyázzunk matcha tea készítésekor?

Ne essünk túlzásba a napi koffeinbevitellel!


A legjobb, ha napi 1-2 csésze teánál maradunk, hogy kihasználhassuk a matcha számos egészségügyi előnyét anélkül, hogy bármilyen mellékhatást érzékelnénk. Egy teáskanálnyi (1 gramm) matcha por hozzávetőlegesen 70 mg koffeint tartalmaz, ez kétszerese a zöld tea koffeintartalmának. Ha emellett kávét is fogyasztasz, ezzel mindenképp számolj! A matcha fogyasztása előtt mindenképp orvosi konzultáció szükséges!

Mennyi koffeint fogyasszunk? Miért jobb a matcha, mint a kávé?

Elkészítésétől függően egy csésze (250 ml) kávé hozzávetőlegesen 60-100 mg koffeint, míg egy teáskanál matcha 70 mg koffeint tartalmaz.

Mi a különbség a matcha tea és a kávé között?

A matcha fogyasztásakor a koffein hatása fokozatosan alakul ki, vagyis lassabban növeli az energiaszinted, viszont sokkal hosszabb ideig, akár 4 órán keresztül tartós energiát biztosít.

Ez azért lehetséges, mert a matcha tartalmaz egy olyan aminosavat, az L-theanint, amely szabályozza a koffein hosszabb felszívódását a véráramban.

Ezzel szemben a kávéban lévő koffein egy azonnali energiabomba, amely csökkenti a fáradtságot és az álmosságot. Ez azért történik, mert a szervezeted ugyan gyorsan felszívja a koffeint és ad egy energialöketet, viszont ugyanolyan gyorsan el is múlik a hatása.


Vagyis annak ellenére, hogy a matcha koffeintartalma alacsonyabb, a hatása hosszabb ideig tart. A szervezeted az azonnali koffeincsúcs helyett több órán keresztül fokozatosan használja a matcha-ban lévő koffeint.

A matcha osztályozása

A matcha porokat több módon is rangsorolják, azonban felhasználásuk szerinti csoportosítás a leggyakoribb:

  • Ceremonial grade: tea ceremóniákhoz javasolt kiváló minőségű, extrafinom szemcséjű matcha por, nagyon kellemes édeskés íz, enyhe füves jegyekkel jellemző rá és nagyon élénk zöld szín
  • Premium grade: a ceremonial és a latte grade közötti minőségi osztály, finom szemcséjű, kellemesen édeskés, élénk zöld színnel
  • Latte grade: lattéhoz javasolt kellemes, füves-édeskés ízvilágú és zöld színű matcha por, melynek szemcsemérete tapinthatóan elmarad finomságban a felsőbb kategóriáktól
  • Culinary grade: kulináris örlemény matcha készítményekhez, smoothiekhoz és süteményekhez, enyhén kesernyés füves ízvilággal és barnuló árnyalatú zöld színnel, őrlési finomsága nem megfelelő tea készítéséhez

Vásárold meg nálunk a Prana bio matcha port, mely ceremonial grade minősítéssel rendelkezik!

Miért olyan jó a matcha, a világ legegészségesebb teája?

  • kiválthatod vele a kávédat, ráadásul a hatása is tovább tart
  • fogyaszthatod magas vérnyomás esetén is
  • a koffeinnel ellentétben nem okoz függőséget
  • nagyon hatékony zsírégető
  • antioxidáns tartalma segít megelőzni a rákos megbetegedéseket
  • harcol az öregedés ellen
  • serkenti az agyműködést
  • javítja a koncentrációt
  • méregtelenítő hatású
  • egyszerűen elkészíthető

Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea#2.-May-help-protect-the-liver


https://www.healthline.com/nutrition/matcha-vs-coffee


https://www.healthline.com/nutrition/matcha-green-tea

OLDAL TETEJÉHEZ